پارچه شانتون با الیاف پلی استر به همراه اکریلیک تولید می شود و مناسب بهار و تابستان هستند همچنین طرح پلی استر این پارچه برای تونیک های دخترانه و بچه گانه که وزن کمتری دارد مناسب می باشد .تار و پود این نوع پارچه درشت بوده سبکی و راحتی را به همراه دارد . پارچه شانتون مناسب تولید کت و دامن مانتویی و کت و شلوار و ... می باشد .به دلیل اینکه در تولید پارچه شانتون از الیاف نخی استفاده شده آبرفت و چروک به همراه ندارد و رنگ آن کاملا ثابت می ماند همچنین در دو نوع رنگبندی حاشیه دار و تمام طرح به بازار عرضه می شود .
این پارچه قبلا ابریشمی بوده ولی امروزه به صورت نخی تولید می گردد همچنین دارای خط های نامنظم افقی و عمودی در سطح پارچه می باشد که به دلیل سطح برجسته این نوع پارچه هست .
پارچه های سنتی در ایران را می توان شامل پارچه های دارای انواع مختلفی است که متاسفانه امروز به دلیل واردات بی رویه پارچه های بی کیفیت چینی جایگاه خود را از دست داده و بیشتر کارگاه های تولید آن ها تعطیل شده یا در اختیار سازمان میراث فرهنگی می باشد که به صورت سنتی بافته می شود .
شعر بافی
نوعی پارچه ابریشمی است که تولیدآن بیشتر در شهر های اصفهان و یزد رایج بوده . در بافت این نوع پارچه نقش خاصی وجود ندارد و بیشتر به صورت ساده و میله ای یا را راه است . نوع ساده آن در رنگ های بنفش زرشکی مشکی زرد بادنجانی سیز و گلی برای خانم ها بافته می شود . شعر میله ای بیشتر برای آقایان بافته شده و در رنگ های سیاه و سفید است . در تمام کارگاه ها امضای تولید کننده آن در سر و ته پارچه به رنگ طلایی رایج می باشد .
کرباس
نوعی پارچه پنبه ای ساده و سفید است و مناسب لباس های ساده تابستانی هستند . میزان مصرف این نوع پارچه بستگی به ضخامت و نخ آن دارد .
زری بافی
در بافت این نوع پارچه بیشتر از ابریشیم طبیعی و نخ های گلابتون استفاده می شود . گلابتون تاری است که بیشتر در بافت زری و نقده استفاده می شود . برای بافت زمینه در این نوع پارچه از ابریشم ساده و برای بافت طرح از نخ های گلابتون در رنگ های مختلف استفاده می شود .
ترمه
پشم یا نخ ترمه از مواد گیاهی در رنگ های مختلف در می آورند در مواردی هم ترمه به شکل دورو بافته می شود . ترمه را منسوب به ایران و کشمیر می دانند که در کرمان دارای طرح های ریز و مکرر و در کشمیر طرح های درشت دارد .
مخمل
نوعی پارچه پرزدار ابریشمی یا نخی است با نگاهی به گذشته متوجه می شویم که مخمل بیشتر برای لباس بانوان و گاهی هم برای یقه حمایل یا کلاه مردان استفاده می شده .
جاجیم
جاجیم، بافته ای از پشم تابیده الوان است که عرض آن معمولاً حدود 20 تا 35 سانتی متر می باشد. گاهی از نخ پنبه ای برای پود نازک آن استفاده می شود. جاجیم سنتی ترین روش بافندگی را دارد و در بافت آن باید ظرافت و دقت لازم را رعایت نمود.
دستگاه های جاجیم بافی که به طور افقی در برابر بافنده قرار می گیرد دارای سه پایه چوبی استکه در لا به لای چله ها واقع شده و به وسیله دست به عقب و جلو حرکت می کند و امکان عبور پود از میان تارها را فراهم می سازد.
مهمترین مرکز بافت جاجیم استان آذربایجان شرقی و به ویژه روستاهای بخش خورش رستم از شهرستان خلخال است.
سایر پارچه های سنتی را نیز می توان به ترتیب زیر میتوان برشمرد:
پارچه های کلفت و پشمی مانند عبا که از کرک شتر یا پشم گوسفند تهیه می شود و محل تولید آن دهکده محمدیه در شهر نایین است.
پارچه های نخی یا پنبه ای رولحافی، روتختی، مفرش یا رختخواب پیچ معمولاً نقش چهار خانه راه راه دارد و محل تولید آنها در شهرهای اصفهان، یزد، اردکان وشوشتر است.
شال معروف به حسین قلی خان در یزد، قناویز در یزد و کاشان، صوف در بوشهر، جاجیم چه یا حمام سری در قریه زیارت گرگان وآلادشت مازندران، قطن که نوعی پارچه تابستانی است در یزد، دارایی یا ایکات در یزد، چادرشب در سیرجان، نوعی پارچه ابریشمی به روش ناخنی در کلات و نیز چادر شب ابریشمی قاسم آباد رودسر از دیگر دستبافهای سنتی کشور ماست.
موج بافی
الیاف این نوع پارچه سنتی بیشتر از پشم گوسفند تهیه می شود و بیشتر در صنایع دستی عشایر و مردم غرب ایران رواج دارد . بافت این پارچه مدلهای مختلف طاووسی، چهارخانه، سیاه و سفید، تخت قرمز، شمشیری دولتی، حوض، دعا، محراب، چخماق، گل، کله کبکی، شانه، گنجشک، انگور (گل گله)، پروانه، بز کوهی، پرنده، قیچی، درخت و ماهی، ترنج دار گنبدی، برگ بیدی، چشم بلبلی (چشم خروسی)، بتروبند، دو کلکانه و خربزهای (سیخی بافت) دارد، اما بیشتر از همه عامه مردم موج را با چهارخانههای بزرگ قرمز و سرمهای میشناسند که در چادر شب نیز همین طرح بیشتر به کار میرود.
چادر شب
این پارچه سنتی با نخ پنبه ای و نخ ویسکوز که دارای رنگ های مختلفی هستند بافته می شود . معمولا به صورت مربعی و با نقش های چهارخانه که بیشتر دارای زمینه قرمز هست بافته می شود .
پارچه فاستونی به زبان ساده پارچه ای است که از الیاف طبیعی حیوانی (پشم) یا الیاف مصنوعی و گاهی هم ترکیب این دو الیاف تولید می شود همانند سایر پارچه ها الیاف به کار رفته و تراکم بافت در تولید این پارچه از عوامل تاثیر گذار بر روی نرخ آن می باشد . یک پارچه فاستونی مرغوب به درصد پشم استفاده شده در آن شناخته می شود چرا که پشم جزو الیاف مقاوم بوده و هوا را در خود حفظ میکند باعث می شود پوست افراد در مقابل تغییرات دمایی آسیب نبیند . همچنین این الیاف به دلیل میزان رنگ پذیری عالی الیاف , عایق صدا , مقاوم در برابر اشتعال و عبور دهنده اشعه ماورا بنفش علاوه بر بحث نساجی در سلامتی افراد هم نقش دارد .
مصرف پارچه های فاستونی
با توجه به موارد بالا در می یابیم که بهترین پارچه برای دوخت یک کت و شلوار پارچه فاستونی می باشد . علاوه بر این این پارچه در پوشاک بانوان هم مورد استفاده قرار می گیرد . باید به این موضوع نیز اشاره شود که بسیاری از تولیدی ها برای دوخت لباس فرم کار و یونیفرم اکثر ادارات، شرکت ها، موسسات و کارمندان نهاد های دولتی و غیر دولتی و حتی لباس فرم مدارس و بانک ها از این پارچه شیک و لوکس بهره می برند.
محبوبیت فاستونی به اندازه کافی قدرت داشته که توانسته حجم عظیمی از سرمایه گزاری را به خود جذب کند به صورتی که بهترین برند های بزرگ و مشهور پوشاک آقایان به خاطر آن ایجاد شد. در ایران می توان به برند های قابل احترام هاکوپیان، گراد، ماکسیم و ایکات اشاره کرد که به صورت حرفه ای در زمینه تولید پوشاک به خصوص کت و شلوار فعالیت می کنند.
برندهایی که از پارچه فاستونی استفاده می کنند :
مطهری، مقدم، جامعه، عالیجناب، کوکما، ایران مرینوس، طوس، والا پوش، بروجرد، برک، پشم بافی آسیا، اردستان، تهران جامه، مه فاستون، اندیکو، زرین فاستون اصفهان، هامون، پشم بافی میهن، وطن فاستون، اخوان، شایسته، آیدین بافت، پاریزان، هاکوپیان و عتیق از جمله بهترین نساجی های ایرانی در حوزه تهیه و تکمیل پارچه فاستونی می باشند .
پارچه فاستونی با درصد های مختلفی از پشم و الیاف مصنوعی بافته می شود حتی در مواردی هم تا 100 صددرصد از پشم در تهیه این پارچه محبوب استفاده می گردد .
گاهی در پارچه های فاستونی درصد پشم صفر بوده و با ترکیب پلی استر و الیاف مصنوعی این پارچه را تولید میکنند که به آن پارچه شبه فاستونیگفته می شود .
پارچه فاستونی خارجی :
متاسفانه با وجود بهترین پارچه های فاستونی ایرانی باز شاهد وجود فاستونی های خارجی به خصوص چینی در بازار خرید شهر های مختلف هستیم. در کل از کشور های چشم بادامی ها پارچه های زیادی به صورت قانونی یا قاچاق وارد کشور می شود که خار چشمی است بر چشم کارخانه نساجی فاستونی ایرانی!
اما به هر حال لیست پارچه فاستونی برند های خارجی و یا برند های کت و شلوار همیشه برای اقایان جذاب بوده و حتی اگر غنی نیز نباشند کنجکاو به استعلام قیمت این برند ها هستند.
پارچه فاستونی انگلیسی و پشم بافی ایتالیا از پارچه هایی است که معمولا خواهان خاص خود را دارد و لوکس بخر های جامعه خرید آن را بر فاستونی درجه یک داخلی ترجیح می دهند.
بعضی از پوشاک برند ایرانی نیز با توجه به متد و منسوجات کشور های اروپایی به خصوص ایتالیا، فرانسه و بریتانیا برنامه ریزی کاری دارند.
اما در مجموع فاستونی ایرانی انتظارات مصرف کننده و تولیدی پوشاک و البسه را به بهترین نحو ارضا کرده است.
قیمت پارچه فاستونی :
پارچه فاستونی با توجه میزان محبوبیت برند , درصد پشم استفاده شده , تراکم بافت و وزن پارچه و سایر هزینه مثل حمل و نقل و بسته بندی قیمت های متفاوتی دارد .